Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει την επείγουσα ανάγκη για δίκαιη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ρεαλιστικά, όμως, ποιες κινήσεις είναι απαραίτητο να γίνουν για να αλλάξει η ατζέντα; Μια πορεία διαμαρτυρίας δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται η ενεργοποίηση πολιτικών, χρήση του lobbying και, όπως συμβουλεύει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, γνώση των αδιάσειστων γεγονότων.
● Φι Άμπο ● 98' ● Δανία
O 16χρονος Αμερικανός Όστιν Τέστερ, που μόλις έχει ξεκινήσει να ποστάρει live στο Ίντερνετ, ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος σταρ του διαδικτυακού οικοσυστήματος. Έφηβα κορίτσια από όλο τον κόσμο λατρεύουν “boy broadcasts” σαν τα δικά του, ελπίζοντας ότι το αγόρι που τους αρέσει θα ασχοληθεί έστω και για ένα λεπτό μαζί τους. Η ειλικρίνεια και η φαινομενικά ατελείωτη υποστήριξη και αγάπη που ομολογεί ο Όστιν στις θαυμάστριές του τον κάνουν να ξεχωρίζει. O Όστιν ονειρεύεται τη δόξα και μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά του. Θα τον βοηθήσει η καλή καρδιά του να δραπετεύσει από τη μικρή του πόλη ως celebrity ή καραδοκεί η αποτυχία; Ένα συγκινητικό πορτρέτο της σύγχρονης εφηβείας και της χρυσοθηρικής εφηβικής οικονομίας που  μιλά για το πώς η δίψα των εφήβων για αποδοχή και αγάπη τούς κάνει ευάλωτους στην εκμετάλλευση. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance.
● Λίζα Μάντελαπ ● 99' ● ΗΠΑ
Ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τις απρόσμενες συνέπειες της υπερεμπλοκής των γονιών σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών τους. Στη σημερινή εποχή, η ώρα για παιδικό παιχνίδι μειώνεται συνεχώς, δίνοντας συχνά τη θέση της στο συναισθηματικό άγχος. Πώς μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την ελευθερία να γίνουν ο αληθινός εαυτός τους χωρίς να επισκιάζονται οι ανάγκες τους; Οι επιπτώσεις της υπερπροστασίας, του ασφυκτικού ελέγχου, της μειωμένης έκθεσης σε πραγματικές εμπειρίες ζωής και της υπερφόρτωσης με δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα παιδιά που δυσκολεύονται στη ζωή. Σε ένα κόσμο αυστηρού προγραμματισμού, helicopter parenting και δίψας για επιτυχία, ο δημιουργικός ρόλος του παιχνιδιού σχεδόν εξαλείφεται. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ψυχολόγοι, ακτιβιστές και προσωπικότητες της εκπαίδευσης συζητούν τη σημασία του “ελεύθερου παιχνιδιού”. Με ιδέες και απόψεις που προκαλούν συζητήσεις, αλλά και αυτοκριτική, το Κυνηγώντας την Παιδική Ηλικία είναι μια ταινία για γονείς που δεν πρέπει να χάσετε.
● Μάργκαρετ Μάνζερ Λόουμπ, Ίντεν Γόρμφελντ ● 80' ● ΗΠΑ
Αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Τσάρλι, ένα 10χρονο αγόρι με σύνδρομο Άσπεργκερ. Είναι περήφανος για τη διάγνωσή του, αλλά καμιά φορά εύχεται να έμοιαζε λίγο περισσότερο στα άλλα αγόρια της τάξης του. Δυσκολεύεται με τα ομαδικά σπορ, αλλά λατρεύει το σερφ και το χορό. Πώς τα πάει αυτή τη χρονιά στην κατασκήνωση για σερφ;
● Πία Στρέμε ● 15' ● Νορβηγία
«Τι θα γινόταν αν μας έλεγαν ότι ήμασταν δυνατές από την αρχή;» Μια “φυλή” κοριτσιών σέρφερ και σκέιτερ καταρρίπτει τα συναισθηματικά και κοινωνικά εμπόδια στα ανδροκρατούμενα αυτά σπορ και συνειδητοποιεί ότι η δύναμη πηγάζει από την αλληλοϋποστήριξη. Ένα ντοκιμαντέρ με καλοκαιρινά vibes και τις πιο cool φίλες που θα θέλατε να είχατε.
● Τζο Άννα Έντμισον ● 8' ● ΗΠΑ
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, η Γιολάντα Μόργκαν ανακαλεί τις εμπειρίες από το ρατσισμό που έχει βιώσει και αναλογίζεται τον αντίκτυπό τους.
● Xάνα Άνταμς, Κολ Μπακάνι, Μαξ Εντμάϊερ ● 4' ● ΗΠΑ
Σε μια πόλη όπου οι ενήλικες ζουν στο έδαφος και τα παιδιά αρνούνται να κατέβουν από τα δέντρα, μια σειρά συνεντεύξεων καλείται να ανακαλύψει τι ακριβώς κάνει τις διαφορετικές γενιές να μην καταλαβαίνουν η μια την άλλη. Ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για την παράλογη φύση των ανθρώπων και του Ίντερνετ.
● Ρόνι Σάλεβ, Άλον Σαράμπι, Χοντ Άντλερ ● 3’ ● Ισραήλ

CitizenKid: Πάνω Απ’όλα η Γη

CitizenKid: Earth Comes First

Τέσσερις νεαροί Καναδοί ακτιβιστές αποφασίζουν να δείξουν πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τον κόσμο παρά την ηλικία του. Μέσα από συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, αλλά και δράσεις μέσω social media, προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κόσμο για την παγκόσμια κλιματική κρίση.
● Στιβ Σκάινι ● 23' ● Καναδάς
Μεγαλώνοντας στο μαγευτικό νησί Ιλ ντε Ζαν Σαρλ, δύο αδέλφια σκέφτονται να μετακομίσουν από το σπίτι τους καθώς η ακτογραμμή της Λουιζιάνα βυθίζεται σταδιακά κάτω από το νερό. Η πρώτη ταινία με μετανάστες κλιματικής αλλαγής αποτυπώνει το πώς αυτή μπορεί να προκαλέσει την απώλεια μιας πατρίδας.
● Σάντρα Γουίντερ ● 22’ ● ΗΠΑ
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που εμβαθύνει στα κίνητρα, τους φόβους και τις ελπίδες μιας ομάδας νέων ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή από το Γουέλινγκτον.
● Τζες Φιστ ● 16' ● Νέα Ζηλανδία