Στα Θρανία για τη Βία – ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Ημερομηνία δημοσίευσης 13.02.2024 Πίσω στην κατηγορία
Στα Θρανία για τη Βία – ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Παραβατικότητα των Νέων και Βίαιες Συμπεριφορές

Share

Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τα Μέσα, τη σχολική κοινότητα, την Πολιτεία, ολόκληρη την κοινωνία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το κύμα της βίας. Στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας όμως πιστεύουμε ότι ακόμα και ένα τσουνάμι έχει μια αφετηρία, μια αιτία.


Σε τρία Σάββατα, οι γονείς κάθονται στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα, μαθαίνουμε για τις υπόγειες διαδρομές της βίας, βρίσκουμε εξήγηση για τις πιο ανεξήγητες αντιδράσεις και επανασυνθέτουμε τις άμυνες.


⚠️ ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα σχολεία γονέων είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ, η εγγραφή στο ένα δεν προϋποθέτει εγγραφή και στο άλλο!



Σάββατο 9 Μαρτίου 17:00-18:30 

 


Με αφορμή την ταινία Κότα (Chicken, Μικαέλ Γκοντέν, 2021) συζητάμε για την πίεση που ασκείται από την παρέα σε εφήβους για να κάνουν παραβατικά ή επικίνδυνα πράγματα. Η ανάγκη να αναδείξει κάποιος τις δυνατότητές του ή και να γίνει αρεστός μπορεί να γίνει το «όχημα» για να ξεπεράσει προσωπικά όρια ή και αξίες.


Συζητάμε με την Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα.


Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη σχέση με τα παιδιά του ίδιου και του άλλου φύλου, τη σχέση με τους γονείς, έτσι όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία και την επιρροή των γονιών σε αυτή τη δύσκολη ηλικία.

 

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.



Σάββατο 6 Απριλίου 17:00-18:30 

 


Το θέμα της οικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις του στα παιδιά και τους εφήβους έχει απασχολήσει για δεκαετίες την ερευνητική κοινότητα: η θεωρία του κύκλου της βίας, οι στρατηγικές αντιμετώπισης που υιοθετούνται, το ενδεχόμενο ψυχικό τραύμα, αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μερικές από τις συνηθέστερες υπό μελέτη έννοιες.


Πώς αναδεικνύεται το αναπόφευκτο «αποτύπωμα» του βιώματος της ενδο-οικογενειακής βίας στην καθημερινότητα ενός εφήβου, πώς «φωτίζεται» η πιθανότητα της διαφοροποίησής του και η υιοθέτηση μιας θέσης που δεν τον καθιστά συνεχιστή του κύκλου στον οποίο βρίσκεται.


Με αφορμή την προβολή της ταινίας μικρού μήκους Καμουφλάζ (Camouflage, Μπρεγκτ Φερχάγκεν, 2022), συζητάμε με την Κέλλυ Μωραΐτη, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο. 


Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις πτυχές που έχει αξία να καλλιεργηθούν και να αναδειχθούν στα παιδιά, προκειμένου να είναι σε θέση να ενδυναμωθούν και να δημιουργήσουν εναλλακτικές «απαντήσεις» στη βία, σε όποιο πλαίσιο και αν τη βιώνουν.


Κάντε τη κράτησή σας εδώ.



Σάββατο 13 Απριλίου 17:00-18:30 

 


Με αφορμή την ταινία Στη Γωνία (Around The Corner, Μαρτίν Τουρκ, 2022) θα συζητήσουμε για τον εκφοβισμό, τη μικρή παραβατικότητα και τα αντίποινα. Το πώς δομείται μια φιλία, σε τι βάσεις, αλλά κυρίως για τη μοναξιά των εφήβων σε έναν κόσμο όπου αναδύεται και η μοναξιά των ενηλίκων.


Με αφορμή την προβολή της ταινίας μικρού μήκους Στη Γωνία, συζητάμε με την Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα


Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάγκη σύνδεσης που αναδεικνύει τις βαθύτερες ελλείψεις αλλά και την «πείνα» των παιδιών για όσα συναισθηματικά στερούνται.


Κάντε τη κράτησή σας εδώ.



Βιογραφικά Συνεργατών Ψυχολόγων


Η Κέλλυ Μωραΐτη είναι Ψυχολόγος με εξειδίκευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συστημική (οικογενειακή) θεραπεία. Δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Συνεργάζεται με τη «Μέριμνα» – εταιρεία για τη φροντίδα οικογενειών στην ασθένεια και το θάνατο, καθώς είναι εξειδικευμένη σε θέματα απώλειας και τραύματος. Διδάσκει και εποπτεύει σπουδαστές στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στον τομέα της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας. Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς παιδιών όλων των ηλικιών. 

 

Η Μαριαλένα Σπυροπούλου είναι Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε ιδιωτικά σχολεία ενώ επί 20 έτη αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο