Στα Θρανία για τη Βία – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 12+

Ημερομηνία δημοσίευσης 13.02.2024 Πίσω στην κατηγορία
Στα Θρανία για τη Βία – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 12+

Παραβατικότητα των Νέων και Βίαιες Συμπεριφορές

Share

Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τα Μέσα, τη σχολική κοινότητα, την Πολιτεία, ολόκληρη την κοινωνία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το κύμα της βίας. Στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας όμως πιστεύουμε ότι ακόμα και ένα τσουνάμι έχει μια αφετηρία, μια αιτία.


Σε τρεις Κυριακές, οι έφηβοι κάθονται στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα, μαθαίνουμε για τις υπόγειες διαδρομές της βίας, βρίσκουμε εξήγηση για τις πιο ανεξήγητες αντιδράσεις και επανασυνθέτουμε τις άμυνες.


⚠️ ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ, η εγγραφή στο ένα δεν προϋποθέτει εγγραφή και στο άλλο!



Κυριακή 10 Μαρτίου 12:00-13:30 

Με αφορμή την ταινία Κότα (Chicken, Μικαέλ Γκοντέν, 2021) συζητάμε για την πίεση που ασκείται από την παρέα σε εφήβους για να κάνουν παραβατικά ή επικίνδυνα πράγματα. Η ανάγκη να αναδείξει κάποιος τις δυνατότητές του ή και να γίνει αρεστός μπορεί να γίνει το «όχημα» για να ξεπεράσει προσωπικά όρια ή και αξίες.


Οι συμμετέχοντες εξερευνούν, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, το φόβο της απόρριψης και την ανάγκη ένταξης και ταύτισης σε μία ομάδα συνομηλίκων. 


Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος


Κάντε τη κράτησή σας εδώ.



Κυριακή 7 Απριλίου 12:00-13:30 

Το θέμα της οικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις του στα παιδιά και τους εφήβους έχει απασχολήσει για δεκαετίες την ερευνητική κοινότητα: η θεωρία του κύκλου της βίας, οι στρατηγικές αντιμετώπισης που υιοθετούνται, το ενδεχόμενο ψυχικό τραύμα, αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μερικές από τις συνηθέστερες υπό μελέτη έννοιες.


Πώς αναδεικνύεται το αναπόφευκτο «αποτύπωμα» του βιώματος της ενδο-οικογενειακής βίας στην καθημερινότητα ενός εφήβου, πώς «φωτίζεται» η πιθανότητα της διαφοροποίησής του και η υιοθέτηση μιας θέσης που δεν τον καθιστά συνεχιστή του κύκλου στον οποίο βρίσκεται.


Με αφορμή την προβολή της ταινίας μικρού μήκους Καμουφλάζ, οι συμμετέχοντες εξερευνούν, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, πώς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της βίας και να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο πιο κοντά στον εαυτό τους.    


Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος


Κάντε τη κράτησή σας εδώ.



Κυριακή 14 Απριλίου 12:00-13:30 

Με αφορμή την ταινία Στη Γωνία (Around The Corner, Μαρτίν Τουρκ, 2022) θα συζητήσουμε για τον εκφοβισμό, τη μικρή παραβατικότητα και τα αντίποινα. Το πώς δομείται μια φιλία, σε τι βάσεις, αλλά κυρίως για τη μοναξιά των εφήβων σε έναν κόσμο όπου αναδύεται και η μοναξιά των ενηλίκων.


Οι συμμετέχοντες εξερευνούν, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, πώς στην ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε και πώς η παρορμητικότητα και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.  


Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος


Κάντε τη κράτησή σας εδώ.



Βιογραφικό Συνεργάτη Ψυχολόγου

 

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε σε μία εποχή κατά την οποία, οι άνθρωποι που ζούσαν σε απόσταση, έστελναν γράμματα ο ένας τον άλλο γραμμένα σε σελίδες αλληλογραφίας. 

Σπούδασε θέατρο, ψυχολογία και εξειδικεύτηκε στην παιδοψυχολογία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο