Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ημερομηνία δημοσίευσης 08.12.2021 Πίσω στην κατηγορία
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ο Κινηματογράφος ως Εναλλακτικό Εργαλείο Εκπαίδευσης για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Share

Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ως φορέας διαχείρισης του έργου «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund τον Οκτώβριο 2021, ανέλαβε την επιμόρφωση 120 εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα για θέματα προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού.

Η ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ επέλεξε δύο (2) ταινίες μικρού μήκους με αφορμή τις οποίες διοργάνωσε 2 διαδικτυακά σεμινάρια:

  • Για εκπαιδευτικούς Ε’ και Στ’ Δημοτικού παρουσιάστηκε η ταινία My Letter to the Oil Men / Αγαπητοί Πετρελαιοπαραγωγοί (Ολλανδία, 2018, Ζάντερ ντε Μπερ) η οποία πραγματεύεται την παραβίαση των άρθρων 2 και 24 (φυλετικές και εθνικές διακρίσεις λόγω καταγωγής και περιουσιακής κατάστασης, δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό, κίνδυνοι της μόλυνσης περιβάλλοντος).

 

  • Για εκπαιδευτικούς Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου παρουσιάστηκε η ταινία Jamila / Τζαμίλα (Σουηδία, 2019, Σοφί Βούκοβιτς) η οποία πραγματεύεται την παραβίαση των άρθρων 2, 3, 9, 22 (φυλετικές, εθνικές διακρίσεις λόγω καταγωγής και περιουσιακής κατάστασης, εξασφάλιση προστασίας, φροντίδας και μέριμνα ώστε το παιδί να μην αποχωρίζεται τους γονείς του, προστασία του νομικού καθεστώτος του παιδιού πρόσφυγα).

 

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακών σεμιναρίων οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις ταινίες και στη συνέχεια μια διαδραστική παρουσίαση μεθοδολογίας με προσομοίωση τάξης, ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων κ.α. και έλαβαν τον σχετικό εκπαιδευτικό οδηγό. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να υλοιποιήσουν το πρόγραμμα στην σχολική τάξη και να εκθέσουν τους μαθητές τους σε θέματα που πραγματεύονται την παραβίαση των άρθρων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται με την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς την υποκειμενική ματιά του αφηγητή σε μια είδηση, ένα γεγονός, ή οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο. Με τεχνικές και εργαλεία κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου, οι μαθητές ως ενεργοί και έξυπνοι θεατές, μαθαίνουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, να διαχωρίζουν τα fake από τα real news και να απορρίπτουν τη χειραγώγηση. Μέσω της δράσης αυτής, ο κινηματογράφος αποδεικνύει πως μπορεί να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τα παιδιά με τον πιο δημιουργικό τρόπο!

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Το έργο «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης το Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €12 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Μετάβαση στο περιεχόμενο