(Συν)υπάρχοντας στον κόσμο μας

Σχολική προβολή

Για μαθητές Δημοτικού
(από Γ’ Δημοτικού)

Oι ταινίες του προγράμματος προωθούν τη σημασία της σύνδεσης με το θαυμάσιο κόσμο που μας περιβάλλει. Μας εισάγουν στην κατανόηση της θέσης μας μέσα σε αυτόν. Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες και κινηματογραφικές τεχνικές, αναδεικνύονται βασικές αξίες της ζωής και της καθημερινότητας, όπως ο σεβασμός στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον, η φιλία, η συνύπαρξη, ακόμα και η δημιουργική αμφισβήτηση.

Ανάμεσα στα διαφορετικά είδη που κατοικούν στον πλανήτη μας, ένα ξεχωρίζει για τη δύναμη και τον αντίκτυπό του στα οικοσύστημα: είναι ο Αυτοκινητόσαυρος!
● Μαρσέλ Μπαρέλλι ● 6’ ● Ελβετία
H Σέλαρ είναι στενοχωρημένη. Έχει αγανακτήσει με την κλιματική αλλαγή αλλά και με την έλλειψη επαφής με τη φύση. Έτσι, αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε δέντρο. Αυτή η αυθόρμητη στιγμή έκφρασης θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης της φίλης της, αλλά και των ενηλίκων που βρίσκονται στο περιβάλλον της.
● Άγκνες Μααγκάαρντ ● 12' ● Γερμανία
Ο Πάολο Πιανίνο είναι ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος γιατί μπορεί να κλάψει. Κλαίει με ιστορίες με θλιβερό, αλλά και αίσιο τέλος. Τα δάκρυα του Πάολο έχουν τη δύναμη τα λουλούδια να ανθίζουν. Οι συνάνθρωποί του τα θεωρούν τυχερά και ο Πάολο γίνεται δημοφιλής. Μέχρι που μια μέρα, αποφασίζει να σταματήσει.
● Θόρστεν Ντρέσλερ, Μανουέλ Σρέντερ ● 14’ ● Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία

Η Χήνα

The Goose

Ένα αγόρι ονειρεύεται να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής και να παίζει σε μεγάλα στάδια. Προς το παρόν, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει τη χήνα που βρίσκεται στην μικρή του αυλή.
● Γιαν Μίκα ● 12' ● Τσεχία, Γαλλία
Βασισμένη στο αφρικανικό παραμύθι «Η Κατσίκα και η Τίγρης», η ταινία διηγείται μία συγκινητική ιστορία για τη φιλία και τη συνύπαρξη η οποία ανθίζει στις πιο ασυνήθιστες σχέσεις.
● Αρμέλ Μερκά-Ζουνό ● 15’ ● Γαλλία
Μετάβαση στο περιεχόμενο