Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Σχολεία της Κύπρου

Ημερομηνία δημοσίευσης 13.09.2023 Πίσω στην κατηγορία
Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Σχολεία της Κύπρου

Ανοίγουμε τη συζήτηση πριν χρειαστεί.

Share

“Θεώρησα ότι φταίω εγώ”. Από όσα αδιανόητα έχουμε διαβάσει για περιστατικά bullying την τελευταία περίοδο, αυτή η φράση παιδιού-θύματος είναι η πλέον θλιβερή. Για μεγάλο διάστημα, προτού αναζητήσουν βοήθεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού -δηλαδή ένας στους τρεις- αισθάνονται ότι φταίνε, ότι “αξίζουν” αυτό που τους συμβαίνει. Ένα σημάδι θα μείνει ανεξίτηλο να τους θυμίζει αυτό το τραύμα.

Γι’ αυτό, δεν αρκεί η έγκαιρη παρέμβαση της σχολικής κοινότητας. Χρειάζεται όλοι να εργαστούμε για την εξάλειψη των ίδιων των αιτιών πίσω από το φαινόμενο. Εκεί στοχεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε ειδικά για τα σχολεία της Κύπρου το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας με θέμα “Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας”, με:

-Ταινίες από όλο τον κόσμο ειδικά επιλεγμένες για κάθε ηλικιακή ομάδα με θέμα τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, τη συνεργασία.

-Ταινίες που προβάλλονται στην πρωτότυπη γλώσσα, ώστε τα παιδιά να εξοικειώνονται με τους διαφορετικούς πολιτισμούς.

-Ειδικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς με πληροφοριακό υλικό αλλά και δραστηριότητες για την τάξη.

-Workshop επιμόρφωσης εκπαιδευτών για το πώς η κινηματογραφική εκπαίδευση μπορεί να γίνει εργαλείο αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη εκπαιδευτική δράση με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημιουργία μιας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας με απώτερο σκοπό τη μείωση και εξάλειψη του φαινομένου του bullying.

Ανοίγουμε τη συζήτηση πριν χρειαστεί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο