Το Πέρασμα

Το Πέρασμα

The Crossing

2020 ● Ηλικίες 10+
Share

Μπορούν τέσσερα παιδιά 10 έως 12 ετών να εξαπατήσουν μια στρατιά από Ναζί στην Ευρώπη του Β’ Παγκοσμίου και να τη γλιτώσουν;

Είναι Δεκέμβριος του 1942 και η 10χρονη Γκέρντα με τον αδερφό της Ότο ζουν μια απίστευτη περιπέτεια όταν οι γονείς τους, μέλη της νορβηγικής αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συλλαμβάνονται την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα δύο αδέρφια μένουν μόνα τους και μια μέρα ανακαλύπτουν κρυμμένα σε μια ντουλάπα στο υπόγειό τους δύο μικρά εβραιόπουλα, την Σάρα και τον Ντάνιελ. Η Γκέρντα και ο Ότο καλούνται να ολοκληρώσουν την καλή πράξη που ξεκίνησαν οι γονείς τους: να βοηθήσουν τα άλλα δύο αδέρφια να περάσουν με ασφάλεια κάτω από τη μύτη των Ναζί τα σύνορα της Νορβηγίας προς την ουδέτερη Σουηδία και να επανενωθούν με τους γονείς τους.

Το Πέρασμα βλέπεται με κομμένη την ανάσα από όλη την οικογένεια, χάρη στη συναρπαστική και συγκινητική πλοκή του, τα υπέροχα χειμωνιάτικα πλάνα του και την ερμηνεία-αποκάλυψη της μικρής Άννα Σοφία Σκάρχολτ, που φέρνει δυναμισμό και ανθρωπιά στο ρόλο της Γκέρντα. Η ηρωίδα μετατρέπει ένα ιστορικό γεγονός σε προσωπική υπόθεση που αφορά όλους τους θεατές ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά. Άλλωστε το μήνυμα της συμπόνιας και της τόλμης σε αυτή την πολεμική περιπέτεια για όλες τις ηλικίες δεν έχει ημερομηνία λήξης, γι αυτό και η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ταινίας στο 61o Zlin International Film Festival for Children and Youth.

Ηλικίες
10+
Διάρκεια
100'
Γλώσσα
νορβηγικά με ελληνικούς υπότιτλους
Σκηνοθεσία
Τζοάν Χέλγκελαντ
Χώρα
Νορβηγία

Image Gallery

Μετάβαση στο περιεχόμενο